Man sitter på huk 

STORIES OF VÄRMLAND

"Jag längtade hem till äppelträd och natur"

Med björkved från familjens skog, en begagnad kolugn och nyfikenhet på ett bortglömt hantverk tillverkar Jesper Ekman i Östra Deje grillkol som får stjärnkrogar långt utanför Värmland att ropa efter mer. Kolbruket Gylterud har på kort tid blivit en snackis bland landets grillnördar. Själv njuter han av att ha hittat sitt sätt att kombinera rollerna som hemmaförälder och att driva eget företag.

– Kolvärlden är ganska speciell och jag gillar den nära kopplingen mellan hantverket och mat. Folk blir mer och mer matintresserade, de köper dyrt fint kött och vill få koll på detaljerna som gör skillnad.

Jesper och hans sambo Jenny är båda uppväxta i trakterna kring Deje och Forshaga. Som många andra unga värmlänningar flyttade de till Norge för att jobba. Deras två döttrar är födda i Oslo där familjen bodde centralt i en trång tvåa. När de bestämde sig för att hitta ett större boende var det dags att dra sig ”hemåt” igen.

En fin miljö för barn och unga

– Vi ville ha ett lugnare liv och jag längtade tillbaka till lantbruksmiljön, äppelträden och att kunna odla. Vi köpte gården här i Gylterud 2014 och nu känner jag mig hemma. Det är en fin miljö för barn och ungdomar.

Intresset för skogen, vedhantering och tillverkning av kol har han fått via sin pappa Gunnar. Före pandemin jobbade Jesper med att bygga mässmontrar, arbetsuppgifter som försvann över en natt när eventbranschen gjorde tvärstopp våren 2020.

Vi ville ha ett lugnare liv och jag längtade tillbaka till lantbruksmiljön, äppelträden och att kunna odla. Vi köpte gården här i Gylterud 2014 och nu känner jag mig hemma.

Jesper Ekman

Egenföretagare i kolbranschen

Ett renoveringsobjekt - tog ett halvår fixa

Den gigantiska, elva ton tunga, kolugnen som nu står på gårdsplanen med adress Gylterud 7 köptes begagnad och fraktades hit från Pajala i Norrbotten.

– Den var ett renoveringsobjekt och tog oss ungefär ett halvår att fixa till. Kvaliteten på det kol vi efter hand lyckades tillverka blev extremt hög. Eftersom jag var arbetslös hade jag förmånen att få stöd för att starta eget från Arbetsförmedlingen. Jag tjänade mer pengar på mina tidigare jobb, men det här är mycket roligare.

Han beskriver känslan av att använda en resurs från skogen som har brukats i släkten i många generationer som ”helt oslagbar”. Dessutom gillar han att jobba hemma med möjlighet att hjälpa barnen när det behovs, steka pannkakor och få tid att sköta hus och hem utan stress.

Kol med kvalitet

Grillkolen packas i påsar om tre och fem kilo. Den säljs till konsumenter i butiker med lokalproducerade produkter i Karlstadsregionen, och direkt till flera restauranger – bland andra Ekstedt i Stockholm som lagar sina rätter över öppen eld (en stjärna i Guide Michelin), Vyn Restaurant i Simrishamn (två stjärnor i Guide Michelin), Värmlands museum i Karlstad och Kraftstationen i Deje.

– Alla som byter ut den billigare grillkolen de tidigare köpt på macken blir förvånade över hur varmt det blir, den intensiva glöden och att de slipper rök. Det gör mig glad och stolt.

Råvaran hämtas i skogen

Han kör kolugnen ungefär 25 gånger per år, främst under de varma årstiderna, vilket ger cirka ett ton färdig grillkol per år. På vintern blir det jobb i skogen för att hämta hem råvaran. Det finns en story bakom hantverket och skogsråvaran.

Om Jesper

Namn: Jesper Ekman

Familj: Sambo Jenny och två döttrar.

Bor: Lantligt i Gylterud, Östra Deje i Forshaga kommun.

Fritiden: Matlagning och på sommaren badliv.

Det bästa med Forshaga: Lugn miljö med mycket skog och nära till vatten. Det är hemma!

 

Text: Katarina Averås
Bilder: Linn Malmén