STORIES OF VÄRMLAND

I Värmland finns den vilja, hunger, mod och kreativitet som behövs för en snabb hållbar omställning. Här är det också enklare ”att vara människa”. Det tycker författaren, influencern och journalisten Emma Sundh, som för några år sen flyttade tillbaka till den landsbygd några mil utanför Karlstad där hon själv växte upp.
En dag fick det vara nog. Emma berättar om hur hon höll på att bli överkörd på sin cykel två gånger på en vecka och mådde dåligt av avgaserna i storstaden. Hon var trött på att neka sina barn så självklara saker som att plocka blommor, leka ute på egen hand och bada i rent vatten. Familjen Sundh bestämde sig för att sälja både lägenheten i Stockholm och torpet på Gotland, och börja ett nytt kapitel i livet.
– Min partner tog första steget till vår flytt och ställde barnen i kö till förskola. Sen gick det fortare än vi hade räknat med, vi fick plats efter en vecka. Nu bor vi billigare och lever rikare. Här kan vi andas frisk luft, barnen hittar på upptåg och blir skitiga. Det känns så mycket rimligare att bo i Karlstad som är Sveriges bästa cykelstad.



Hållbarhetsinfluencer och medgrundare av Klimatklubben
Emma lämnade Värmland efter gymnasiet för att utbilda sig till journalist med inriktning på samtidshistoria. Redan före examen tog en karriär i magasinsbranschen fart och hon jobbade på bland annat Veckorevyn, Glamour, Damernas Värld och DV Mode. Hon bevakade modeveckor och flög till Paris för att se på nya kollektioner.
– Som trendredaktör försökte jag få in alltmer återbruk, men skavet inombords blev till slut för svårt. Jag bestämde mig för att starta eget och helhjärtat jobba för en hållbar omställning.
Nu bor vi billigare och lever rikare. Här kan vi andas frisk luft, barnen hittar på upptåg och blir skitiga. Det känns så mycket rimligare att bo i Karlstad som är Sveriges bästa cykelstad.
Emma Sundh
Journalist & Hållbarhetsinfluencer
Sedan starten av det egna företaget har hon skrivit sju böcker (varav fyra är små, påpekar hon) som handlar om återbruk, klimat och omställning. För den stora allmänheten är hon mest känd som hållbarhetsinfluencer och som en av grundarna till Klimatklubben.
– Med Klimatklubben ville vi använda vår kunskap från magasinsbranschen och förpacka klimat och omställning på ett attraktivt, smart och tillgängligt sätt. Vi ville sänka trösklarna, inspirera och skapa ett bredare engagemang för klimatet.
Att initiativet var efterlängtat råder det ingen tvekan om. I nuläget har Klimatklubben över 40 000 följare på Instagram, 23 000 medlemmar i Facebook-gruppen och lokala klimatklubbar finns i stort sett i varje region i Sverige.
%20_MG_5334%20copy.jpg)
Byggt det egna hållbara drömhemmet
Den första tiden i Värmland bodde familjen trångt och enkelt i Emmas föräldrars verkstad. Drömtomten fanns dock på nära håll – endast hundra steg från barndomshemmet. Där började de bygga sitt nya hem, ett nytt hus med enbart naturliga byggmaterial som halm, lera och trä, granitstenar från tomten och återbruk.
– Vi har återbrukat fönster, dörrar, badkar, handfat – ja, till och med ett helt kök. Det blir ett vackert hus utan tveksamma material och passar fint in i bygdens övriga bebyggelse.
– Det blir vår plats där vi har tid och utrymme för våra intressen. Att odla och greja. Hitta på roliga saker och lära oss nya saker. I jobbet är jag främst teoretisk kring utmaningar som klimat- och miljöpåverkan och omställning, så det är otroligt skönt att göra. Samtidigt lär vi oss om landsbygdens utmaningar och möjligheter – och försöker vara en del av lösningen.

Förändringsvilja och framtidstro
Sedan flytten hem har Karlstad och Värmland även blivit en arena rent yrkesmässigt. 2022 startade hon och Klimatklubben-kollegan Maria Soxbo världens första ”Elevborgarråd för klimatet” i samverkan med Karlstads kommun. Hon tycker att det finns såväl vilja och mod som hunger och engagemang för hållbar omställning i regionen.
– Jag möter enbart positiva aktörer som vill samverka i spännande projekt. Det finns en stark förändringsvilja och framtidstro, det är sällan någon säger ”nej”. Vi är många som ser möjligheter.
Jag möter enbart positiva aktörer som vill samverka i spännande projekt. Det finns en stark förändringsvilja och framtidstro, det är sällan någon säger ”nej”. Vi är många som ser möjligheter.
Emma Sundh
Journalist & Hållbarhetsinfluencer
Under hösten 2023 projektledde hon Rundgång, en cirkulär popup-galleria i Mitticity. Det är ytterligare ett projekt som visar att Karlstads kommun inte tvekar att gå före på vägen mot ett mer hållbart samhälle. Idén har diskuterats under många år, men nu hade den lyfts igen i både en politisk motion och i ett medborgarförslag. Samtidigt var ”en cirkulär hubb” ett av de 67 förslag som barn och unga lämnade över till kommunpolitikerna som resultat av elevborgarrådet.
– Det pratas ständigt om cirkulär ekonomi, men få vet vad det är. I Rundgång samlade vi redan cirkulära aktörer tillsammans med företag som ville testköra sina cirkulära idéer – vintage, utvald second hand, remake, hyrtjänster, svinnsmart mat, reparationer och resurseffektiva produkter.
– Förhoppningsvis fick näringslivet med sig en massa smarta idéer. Rundgång visade framtiden – och att Värmland är en cirkulär motor i omställningen.



Text: Katarina Averås
Bilder: Emma Sundh och Karlstads kommun (Rundgång)